איגואנה (Iguana) היא לטאה צמחונית-בעיקר אשר מוצאה באזורים הטרופיים של מרכז ודרום אמריקה והאיים הקריביים (כיום מתרבות איגואנות בטבע גם במרכז ארה”ב). מתוארים בספרות הביולוגית שני מינים השייכים למשפחת האיגואנות: האיגואנה הירוקה, היא איגואנה מצויה המשמשת כחיית מחמד פופולרית ומתוארת במאמר זה, ואיגואנת האנטיליים הקטנים, המצויה בסכנת הכחדה ואינה ניתנת להרביה בשבי היות וכל הביצים שהוטלו בשבי אינן פוריות.
איגואנה ירוקה
חיה בטבע בין 10 ל-15 שנים ובשבי יכולה להגיע גם ל-20 שנה. גודלה מגיע בממוצע ל-1.5 מטר ולפעמים אפילו לשני מטרים, ולמשקל של 7-9 ק”ג. איגואנות חיות רוב הזמן על עצים וצבעי ההסוואה שלהן משמשים היטב בסביבה זו. הן פעילות במשך היום, ונוהגות לחשוף עצמן לקרני השמש לצורך התחממות וליצירת ויטמין D החשוב לצורך ספיגת סידן. בחורף הן עשויות להלך על האדמה לצורך התחממות. איגואנות מסוגלות ליפול מגובה של חמש עשרה מטרים ויותר מבלי להיפגע, והן גם שחייניות מצוינות.
איברי החישה של איגואנה ירוקה
לאיגואנה הראייה הטובה ביותר, כולל ראיית צבעים וראייה לרחוק. בנוסף, לאיגואנות יש עין שלישית על המצח, אשר אינה רואה היטב כשתי העניים הנוספות אף היא רגישה לשינויי אור. כמו כן יש לאיגואנות חוש טעם מפותח מאוד. בלוטות הריח שלה ממוקמות על הלשון, יחד עם בלוטות הטעם. לאיגואנה אין אפרכסת אוזן ועור התוף שלה ממוקם חיצונית, בצידי הראש. הנחיריים משמשים גם להוצאת מלח מן הגוף, ולכן נראה כאילו היא מרבה להתעטש.
עובדות מרתקות נוספות אודות איגואנות:
- זנבה ארוך וחזק והוא משמש אותה להגנה מפני טורפים. כמו לטאות אחרות, איגואנות מסוגלות לפרק את הזנב בעת סכנה לצורכי מנוסה, אולם זנב חדש דורש זמן ואנרגיה רבים לגדילה. לכן, בעת גידול איגואנה חשוב שלא לאחוז אותה מעולם בזנב, אולם יש לתמוך בו מלמטה.
- השק המצוי באזור הסנטר שלה מתנפח כאשר היא עומדת בפני איום, ומטרתו ליצור רושם מאיים ומפחיד. כך גם שורת הקוצים לאורך עמוד השדרה והזנב של האיגואנה – אשר על פי חוקרים אבולוציוניים – תפקידם היחידי הוא ליצור רושם מאיים.
- היא זקוקה ללחות מרובה ולמרות שהיא נוהגת לחיות ליד מקורות מים עומדים, היא סופגת את רוב המים לה היא זקוקה דרך העור ומאכילת עלים ולא באמצעות שתייה.
- לזכר (בדומה למספר מיני זוחלים אחרים) שלושה פינים! קשה מאוד להבחין בין איגואנה זכר לנקבה, ולשם כך יש צורך בוטרינר מומחה.
- באזורים כפריים ובקרב שבטים בדרום אמריקה היא משמשת למאכל.
- למרות שמה, קיימים תת-מינים של איגואנה ירוקה בצבעים שונים, כגון אדום, סגול וצהוב, אולם בחנויות בארץ ניתן להשיג בעיקר איגואנות בגוון ירוק זוהר.
איגואנה כחיית מחמד
למרות גודלה הרב, מדובר בלטאה בעלת אופי רגוע ולא תוקפני ולכן היא ניתנת לגידול ביתי כחיית מחמד. היא אכן חיית מחמד פופולרית מאוד, בעיקר בקרב נערים מתבגרים, היות ויש לה מראה לוחמני, צבעי הסוואה נאים והיא מגיעה לגודל מרשים. עם זאת רוב האיגואנות הנרכשות בחנויות בעלי החיים מתות תוך מספר שבועות בשל גידול לא הולם.
אולי יעניין אתכם גם:
גידול מכרסמים
גידול חרקים