נמלים (Ants) הם בעלי חיים קטנים ממשפחת הדבוראים. ניתן למצוא נמלים בכל היבשות למעט יבשת אנטרקטיקה ובכמה איים כדוגמת גרינלנד ואיסלנד. גודלן של הנמלים קטן מאד ולרוב אינו גדול יותר משבעים וחמישה מילימטרים. אך, אף על פי זאת הם נחשבים טורפי כל.
את הנמלים (Formicidae) ניתן למצוא במינים רבים כאשר לרוב צבעם ינוע בין חום, אדום או שחור. ישנם גם מינים צהובים וירוקים ואפילו נמלים בעלות גוון מטאלי אך זנים אלו אינם נפוצים במיוחד. כיום, ידוע על מעל לשתיים עשרה אלף מיני נמלים כאשר את הגיוון הגדול ביותר בסוגי הנמלים ניתן למצוא באזורים טרופיים הודות ללחות ולחום הרב.
ייחודן של הנמלים מתבטא ברמת הביומסה הגבוהה שלהן. על אף גופן הקטן של נמלות אוצר בתוכו כעשר עד שלושים אחוז מרמת הביומסה של חיות יבשתיות אחרות. עובדה זו מאפשרת להן לעמול במשך רוב שעות היממה ולסחוב פרטי מזון אשר לעיתים יעלו על גודלן.
גם לגופן של הנמלים תפקיד מכריע ביכולתן לשרוד. גוף נמלה מורכב משלושה חלקים; ראש, חזה ובטן.
זוג רגליים אחד יוצא מהחלק העליון של החזה ושני זוגות רגליים נוספות יוצאות מהחלק התחתון של החזה.
מהראש יוצאים שני מחושים המאפשרים לנמלה להריח ולמשש.
הנמלים הן קבוצה סדורה בעלת ארגון חברתי מפותח המתאפיין בחלוקת עבודה ותקשורת והן מתאפיינות ביכולת לפתור בעיות מורכבות. בנוסף , מתאפיינים הנמלים ביכולת להעתיק במהרה את מקום מגוריהן לקן חדש ולנצל משאבים מסוגים שונים על מנת לשרוד.
סוגי נמלים
נמלת הקציר (Messor) – נמלת הקציר מהווה סוג במשפחת הנמלים. היא מונה מספר רב של מינים כאשר בישראל בלבד נפוצים כחמש עשרה מינים ותתי מינים. נמלת הקציר מאופיינת בתנועה ארוכה המדמה שיירה אשר עשוי להתפרס על פני יותר משלושה מטרים בדרך אל הקן. המלכות בנמלת הקציר נראות כנמלים עם כנפיים ואילו הזכרים שעירים מהנקבות.
טרמיטים (Isoptera) – טרמיטים הן נמלים דמויות תיקנים חסרות עיניים וכנפיים. הן מאופיינות בקינים אותן הן בונות אשר יכולות להגיע לגבהים רבים. הקיים נוצרים מערבוב של חול עם הפרשות שונות מגוף הטרמיטים היוצרות חומר קשה במיוחד. הטרמיטים ידועות כמזיקות מאד לעץ בשל האופן בו הן חופרות את הקן שלהן. בארץ ניתן למצוא את הטרמיטים באזור דרום הארץ ומדבר יהודה.
גידול נמלים בחוות נמלים
כיום, ניתן לגדל נמלים בבית במתכונת דומה לקן בו הן חיות בגינה ליד הבית. את הנמלים ניתן לגדל בחוות נמלים המהווה בית גידול עבור נמלים. ניתן לרכוש חוות נמלים מוכנה הדומה מאד לאקווריום ויש למלא אותה בחול או לרכוש חוות גידול לנמלים מוכנה המכילה ג’ל אשר מהווה מצע ומזון עבור הנמלים ובמקרה זה גם אין צורך להאכילן. בית הגידול של הנמלים צריך להיות גדול ביחס לכמות הנמלים וחשוב לזכור כי לרוב הן מתרבות בתוך חוות הנמלים המהווה את בית הגידול שלהן.
על מנת להבטיח גידול מקסימלי של אוכלוסיית הנמלים יש להאכילן בסוכר מפעם לפעם ומומלץ לשמור על טמפרטורה שנעה בין עשרים ושלוש לעשרים ושמונה מעלות. מומלץ לכסות צד אחד של חוות הגידול בבריסטול בצבע כהה על מנת לחסום אור ולדמות עבור הנמלים את בטן האדמה. כאשר תרצו לצפות בנמלים כל שיהיה עליכם לעשות הוא להסיר את הבריסטול.
חשוב מאד לכסות את החוות הנמלים במכסה שימנע מהנמלים לצאת החוצה אך יש לפתוח את המכסה מפעם לפעם על מנת לאפשר כניסת אויר.
ראה עוד פרטים בכתבה גידול חרקים