דגי קוי (Koi fish) המוכרים לכולנו כדגים גדולים ומרהיבים אותם נוכל לראות בבריכות נוי רבות מגיעים למעשה מיפן. ביפן שמם של הדגים הוא נישיקיגוי אשר פירושו קרפיון רקום רקמת זהב ולמעשה מדובר בזן משובט של דג הקרפיון המוכר אשר פותח ביפן כדג נוי.
בבריכות הנוי נראה לרוב דגים בגדלים שנעים בין חמישים לשבעים סנטימטרים. אך, בתנאים אופטימליים יכולים הדגים להגיע גם לאורך של מעל למטר וחצי לפרט ותוחלת החיים שלהם יכולה להאריך עד לשישים שנים. חשוב לזכור כי למרות יופיו המרהיב מדובר בדג מים קרים שהינו חזק במיוחד אשר יכול לשרוד תנאי קור קיצוניים בהם מרבית הדגים האחרים היו מקפחים את חייהם.
ישנם מינים רבים אשר דומים מאד בצורתם וההבדל המרכזי ביניהם הוא למעשה צבעם. המין הנפוץ ביותר נקרא קוהוקו והוא מופיע בצבעי אדום ולבן. בנוסף בין הזנים הרבים נוכל לראות את זן השירואוצורי המופיע צבע שחור ולבן, זן הימבוקי המופיע בצבע צהוב וזן השושוי המופיע בצבעים כחול ואדום.
תזונת דג קוי
דגים אלו הם אוכלים כל ומשמעות הדבר היא שהם ינסו לאכול כל דבר אותו יצליחו להכניס דרך הפה. תזונתם בטבע מתבססת על צמחי מים דגיגים קטנים וחרקים. בשל תזונה זו קצב הגידול שלהם נע בין סנטימטר לשני סנטימטרים בשנה עד להגעה לגודלו המלא.
בשבי קיים הבדל משמעותי בתזונת דגי הקוי בין החורף לקיץ. בקיץ המים חמים יותר והדגים פעילים יותר ותרים אחר מזון. לכן , יש להאכיל את דגי הקוי באופן תכוף במזון עשיר בחלבונים אותו יוכלו לשמור לתקופת החורף. בתקופת החורף דגי הקוי נכנסים למין תרדמת ולכן הם אינם מחפשים מזון. סיבה נוספת היא שאינם מעוניינים לבזבז את מקורות האנרגיה שלהם אותם צברו בחודשי הקיץ
גידול דגי קוי – משמעות
גידולם אינו מורכב במיוחד ודומה לאופן גידולם של דגים רבים אחרים. בשל גודלם נבחר לרוב לגדלם בבריכת דגים ולא באקווריום אך ניתן בהחלט לגדל דגים קטנים באקווריום ולהעבירם לאחר מכן לבריכת דגים. במידה ובחרתם לגדל אותם באקווריום מומלץ להשקיע בתאורה לאקווריום על מנת שזו תבליט את צבעו ויופיעו של הדג. שימוש בתאורה חלשה מידי לא תציג את אותם באופן מיטבי.
במידה ובחרתם לשלב את דגי הקוי בבריכת דגי נוי הקפידו לשלב דג בוגר אחד לכל שלוש מאות ליטרים של מים בבריכה. ניתן לשלב אותם גם עם דגי נוי אחרים אך חשוב לשמור על יחסים בין הגדלים או לשלב דגים מהירים יחסית על מנת שאלה לא יאכלו על ידי דגי הקוי. חשוב לציין בשלב זה כי הדגים אינם ידידותיים לצמחי מים ולרוב הם משתמשי בהם כמזון ופוגעים בגדילתם ואף מביאים למותם.
מחלות דגי הקוי
דגי הקוי נחשבים לדגים עמידים במיוחד אך עדיין ישנן לא מעט מחלות שיכולות לפגוע בהם. הנגיף המוכר ביותר אשר מוביל לתמותת דגי קוי נקרא Koi Herpes Virus – KHV. מדובר למעשה במחלה קשה הפוגעת בזימים של דג הקוי ומביאה למותו המהיר בתוך עשרה עד שניים עשר יום מרגע ההדבקה.
בבריכת דגים אשר נגועה ב KHV תופיע תמותה של תשעים אחוז מהדגים אך הדגים המגודלים בישראל בחוות הגידול עוברים חיסון לנגיף והם עמידים לו.