וטרינר זוחלים (Reptile veterinarian) הוא למעשה וטרינר רגיל בעל התמחות ספציפית במינים השונים של משפחת הזוחלים. בכדי להיכנס תחת ההגדרה של וטרינר זוחלים על הווטרינר להיות בקיא בפיזיולוגיה ובמחלות הייחודיות למשפחת הזוחלים. בהתחשב בכך שמדובר ביצורים בעלי דם קר אשר יודעים כיצד להסתיר מחלות לאורך זמן.
וטרינר זוחלים נדרש לטפל במגוון רחב של פגיעות כמו מחלות מולדות, מחלות זיהומיות , סרטן , מחלות מטבוליות וסוגי סרטן שונים. בנוסף על וטרינר הזוחלים להתמודד עם מחלות שונות הנגרמות מבעיות בסביבת הגידול של הזוחל כמו טמפרטורה לא מתאימה, לחות גבוהה/נמוכה מידי וכדומה. בעיות אלו בסביבת הגידול של הזוחל יובילו למצב של לחץ והדבר יוביל לפגיעה משמעותית במערכת החיסון של הזוחל והדבר יוביל למחלות שבי.
מבין הזוחלים הנפוצים בבתים בהן וטרינרים מטפלים ניתן למצוא: איגואנות, לטאות, נחשים, צבים וגם דו חיים כמו סלמנדרות וטריטונים.
למידע נוסף על לטאות
חשוב לזכור כי הזוחלים הם יצורים בעלי דם קר הזקוקים כל העת באספקת אנרגיית חום חיצונית. בשל כך, בעת גידול בשבי הזוחלים תלויים במגדליהם באופן מוחלט ואלא אחראים על מתן תשומת לב מספקת, ירידה לפרטים כאשר התנהגותו של הזוחל אינה מובנת לנו וכמובן לדאוג לספק לו טיפול וטרינרי מתאים במקרה של מחלה או פגיעה פיזית כלשהי.
בעבודה עם זוחלים נדרשת מיומנות מיוחדת היות ולמרות שמדובר בעלי חיים מאותה המשפחה מדובר בחיות שונות בתכלית בעלי פיזיולוגיה דומה אך מאפייני גוף שונים. דוגמה טובה לכך היא לדוגמא הוריד אליו יוזרקו נוזלים במקרה של עירוי לווריד. בנחשים יחובר העירוי לווריד הזנב, בלטאות יחובר העירוי לרגל הקדמית ואילו בצבים יחובר העירוי אל וריד הצוואר. נקודות דומות אינן ברורות ומובנות למי שאינו בעל הכשרה ספציפית לזוחלים.
וטרינר זוחלים לעומת וטרינרים של כלבים וחתולים
חשוב לזכור כי בעבודה עם זוחלים מדובר בעבודה עם בעלי חיים לא חברותיים במיוחד שאינם יודעים להציג את כאבם
דרך בכי או יללות בדומה לכלבים או חתולים. התקשורת בין הזוחל לבין ווטרינר הזוחלים היא נקודה חשוב במיוחד
וחשוב לוודאי כי הווטרינר מעניק לבעל החיים שלכם את מלוא תשומת הלב.
עורם של מרבית הזוחלים הופך כל פעולה של הזרקה או פציעה בעור לקשה הרבה יותר והדבר דורש לעיתים טיפול
מעמיק יותר. במקרה הצורך בדקו עם הווטרינר אפשרות לאשפוזו של הזוחל במידה והוא נפצע או חלה כדי למנוע מצב
של תנועה רבה , דבר שיוכל להוביל להידרדרות במצבו של הזוחל.
בנוסף לכל אלו , הקפידו לשמור על סביבת גידול מותאמת לזוחל אותו אתם מגדלים ובמידה ואינכם בטוחים בנוגע
לפרט מסוים התייעצו על כך עם וטרינר הזוחלים שמטפל בבעל החיים שלכם. שמרו על קשר רציף על הווטרינר גם
במידה והזוחל אינו חש ברע. לעיתים תוכלו לשפר את איכות חייו רק על ידי שיחה עם הווטרינר ופירוט התנהגותו של
הזוחל – ווטרינר זוחלים מקצועי ידע לזהות סימנים מקדימים למחלות שונות כבר בשלב זה.
למידע נוסף על נחשים