חיפושיות (Beetles) נחשבות לסדרה הגדולה ביותר בטבע בכלל. תחת סדרה זו נכללים כשלוש מאות וחמישים אלף סוגים שונים, אותן ניתן למצוא בכל מקום על פני כדור הארץ למעט יבשת אנטרקטיקה. אחוז ניכר מהפריטים בסדרה זו ניתן למצוא באזורים טרופיים.
המינים הקטנים ביותר הנכללים תחת סדרת החיפושיות (Coleoptera) במחלקת החרקים מגיעים לגודל מזערי של שלוש עשיריות המילימטר ואילו המינים הגדולים ביותר יכולים להגיע עד לגודל של כחמישה עשר סנטימטרים.
גופן מתחלק לראש חזה ובטן בדומה לנמלים. כאשר בראש ניתן למצוא מחושים להרחה ומישוש, זוג עיניים מורכבות ופה. אל בית החזה של החיפושיות מחוברות זוג כנפיים ושלושה זוגות רגליים. גודלם ואורכם של הגפיים משתנה בין מין אחד לאחר ומותאם לצרכים השונים בבית הגידול השונים של החיפושיות כמו; הליכה, חפירה, קפיצה או שחיה.
בניגוד למה שנהוג לחשוב לא כל הכנפיים אצל החיפושית משמשות לתעופה ולכן מרבית החיפושיות אינן יכולות להתעופף בקלות בדומה לזבובים ויעשו זאת רק כאשר הדבר הכרחי. זוג הכנפיים המשמש לתעופה הוא זוג הכנפיים האחוריות.
זוג הכנפיים הקדמיות בגוף החיפושית נקרא כנפי חיפוי ומטרתו העיקרית היא הגנה על הבטן ועל הכנפיים האחוריות. כאשר החיפושית מעוניינת לעוף היא מרימה את כנפי החפוי ופורשת את הכנפיים האחוריות. בגמר המעוף החיפושית שוב תרים את כנסי החיפוש ותקפל פנימה את הכנפיים האחוריות.
החיפושית בישראל
חיפושיות בישראל הן עניין שבשגרה וניתן לראות אותן כמעט בכל אזור. בארץ מוכרים כמה מאות ובמרבית המקרים נראה אותן כאשר היא על קרקע חולית בעת צעידה או חפירה. אך נוכל למצוא אותן גם בסמוך לצמחים או פרחים. בארץ נחשבות החיפושיות כמזיקות לחקלאות.
הזחלים של חיפושית קפנודיס השקד לדוגמא נוברים מתחת לקליפתם של עצים ויכולים להוביל למותו של העץ. אך, ישנם גם מקרים בהם נעשה שימוש בחיפושיות מושית השבע המוכרת יותר בשם פרת משה רבינו לצרכי הדברה ביולוגית. הבוגרות של זן זה אוכלות כנימות וביצים של חרקים אחרים ומונעים את התפשטותם.
סוגי חיפושיות
בישראל ישנם סוגים רבים, המצויות ביותר: חיפושית זבל, חיפושית ירוקה, מושית השבע ועוד.
חיפושית זבל
חיפושית זבל הוא למעשה שם כולל לחיפושיות הניזונות מצואתם של בעלי חיים ממשפחת החולייתנים. חיפושית הזבל המוכרת ביותר היא למעשה החיפושית זבלית פרועה. לרוב נמצא אותן באזורים חוליים או בסמוך למצבור מזון רב. החיפושיות מגלגלות את הזבל לכדי כדור ומגלגלות אותו אל שיח קרוב או למקום מסתור דומה. הן בעלות חשיבות רבה מאד לחקלאות משום שהן תורמות רבות למחזור המזון בקרקע ולאיכותו.
חיפושית ירוקה (Cotinis nitida)
חיפושית ירוקה מתאפיינת בצבע ירוק בוהק ובמשק כנפיים מרעיש במיוחד כאשר הן עפות. במין חיפושיות זה הנקבה סוחבת את הזכר על גבה במהלך כל תקופת חייהם וכל מטרתה היא לספק אותו. הנקבה דואגת למזון, שתיה רבייה ותנועה כאשר כל העת הזכר על גבה. גם כיום לא נמצאה תשובה לרומן מוזר זה.
מושית השבע (Coccinella septempunctata)
מוכרת לרוב בשם פרת משה רבנו. לחיפושית זו כנפיים בצבע אדום המעטרות ושלוש נקודות שחורות כאשר נקודה נוספת קיימת בנקודת החיבור של בסיס הכנפיים. קיימים מספר מינים של מושית השבע וניתן למצוא אותן כמדבירים ביולוגיים בחקלאות הודות לעובדה כי חיפושיות אלו אוכלות כנימות וביצים של חרקים אחרים.