נחש צפע המוכר בארצנו בכינוי נחש צפע ארצישראלי (Viper) הוא נחש ארסי ממשפחת הצפעונים. נחשי צפע ארצישראלי נפוצים במדינות לבנון ירדן סוריה וישראל. כאשר בישראל הוא נחשב לנחש הארסי הנפוץ ביותר וגורם למרבית מקרי ההכשה בארץ בכל שנה.
גופו (Vipera palaestinae) רחב מאד יחסית לנחשים אחרים. ניתן להבדיל בין הזכרים לנקבות על פי גודל הזנב. כאשר, אצל הנקבות הזנב קצר יותר מאשר אצל הזכרים. גופו של נחש הצבע מגיע לרוב לגודל של מטר וחצי והוא מכוסה בעור עבה בצבע צהוב המעוטר במעוניינים שחורים על כל גופו ועד לראשו המשולש.
בארץ נחשי הצפע הארצישראליים נפוצים בעיקר במישור החוף, הגולן והגליל. נחשי הצפע אינם נמצאים באזור החרמון ובאזור הדרום בשל הימצאותם של נחשים אחרים. עיקר מזונם במקומות אלו הוא מכרסמים, קרפדות ובעלי חיים קטנים אחרים. חשוב לציין כי יכולת ההרג והאכילה של נחשי הצפע עומדות ביחס ישיר לגופו וככל שגופו יהיה גדול יותר כך יוכל לטרוף בעל חיים גדול יותר. לרוב, יתחבא נחש הצפע תחת קפלי קרקע שונים, סלעים או צמחים ורק כאשר יזהה טרף מתאים ינוע אליו במהירות וינסה להכיש אותו.
הכשת נחש צפע
הכשת נחש צפע נפוצה בארץ בשל קרבתם של נחשים אלו לאזורים מיושבים. הנחש מגיע אל האזורים המיושבים בגלל ריבוים וריכוזם של בעלי חיים שיכולים לשמש לו כטרף. במרבית המקרים ניתן למצוא את נחשי הצפע בלולים, רפתות ואתרי בניה. בארץ, אף התרחשו מספר מקרים בהם חדרו נחשי צפע אל בתים קרקע פרטיים.
הכשה על ידי נחש צפע גורמת לכאבים אדירים באזור המוכש. לאחר זמן מה מופיעה נפיחות באזור המוכש ולאחר מכן אזור ההכשה ישחיר ויופיעו בו שלפוחיות מלאות בנוזל. בשלב זה עלול הנפגע להיכנס להלם אשר יוביל למוות.
כיום, כאשר אדם נפגע מהכשה של נחש הצפע הארצישראלי בין אם נחש תינוק או בוגר (שניהם מסוכנים באותו מידה ולעיתים הכשת תינוק מסוכנת אף יותר מכיוון ששליטתו בארס פחות טובה מלנחש בוגר והכמות המוזרקת לגוף ייתכן ותהיה קטלנית) יש להרגיעו ככל הניתן תחילה. לאחר מכן יש לקבע את אזור ההכשה בדומה לקיבוע שבר על מנת למנוע את התפשטות הארס ככל שניתן ולפנות את הנפגע לבית חולים במהירות האפשרית לקבלת נוגדן מתאים.
מאמרים נוספים לקריאה: