עכבישים (Spiders) הם בעלי חיים במערכת פרוקי הרגליים. כיום, מוכרים כשישים אלף מינים וכולם חיים על פני יבשה והם חסרי מחושים בניגוד מוחלט לבעלי החיים השונים במערכת פרוקי הרגליים.
גופם של העכבישים (arachnida) מורכב משני חלקים: החלק התחתון הוא הבטן כאשר אצל רוב המינים ניתן להבחין בקצה הבטן בקצה מוארך יותר המשמש כשוט ומכיל את ארס העכביש. החלק העליון הוא הראש-חזה אליו מחוברים ששת זוגות הגפיים..
לרוב זוג הגפיים הקדמי ביותר משמש כצבת וארבע זוגות הגפיים שנמצאים בהמשך הראש-חזה משמשים להליכה. כל אחת מן הגפיים של העכביש מחולקת לשבעה פרקים וישנם כמה סוגי עכבישים המשתמשים בגפיים לטווית קורי העכביש המוכרים במטרה ללכוד את טרפם.
סוגי עכבישים בישראל
בשטחה של מדינת ישראל ניתן למצוא סוגים רבים של עכבישים הפזורים על פני כל שטחה. העכביש הנפוץ בישראל הוא הטרנטולה השחורה. הטרנטולה השחורה נכללת במשפחת העכבישים הפרוותנים והיא המין היחיד ממשפחה זו שחי כיום בארץ ישראל.
עכבישי טרנטולה שחורה
גודל גופה של הטרנטולה השחורה הוא כחמישה סנטימטרים בממוצע וזאת מבלי לחשב את אורך רגליה. צבע גופה הוא שחור במרבית המקרים אך ניתן למצוא פריטים שונים גם בצבעים חום כהה או אפור. גופן של הטרנטולות מכוסה כולו בשערות קטנות ומכן קיבלה משפחת הפרוותנים את שמם.
שעות הפעילות של הטרנטולה השחורה הן בעיקר שעות הלילה והיא ניזונה מעכברים קטנים, לטאות קטנות ומיני חרקים שונים. למרות שהטרנטולה השחורה נחשבת לעכביש התוקפני ביותר מבין כל בני משפחת הפרוותנים, היא איננה נחשבת כמסוכנת לאדם ואף ישנם מגדלים אשר מגדלים את הטרנטולה השחורה בביתם.
עכביש חום מקטגוריות “עכבישים מסוכנים”
העכביש הארסי הנפוץ ביותר בישראל הוא עכביש המוכר בכינוי עכביש חום ושמו המדעי הוא ששן חום. שמו ניתן לו משום שבשונה מיתר מיני העכבישים המאופיינים כמעט כולם בשמונה עיניים, לששן החום רק שש זוגות עיניים. צבע גופו של הששן הוא חום וגודלו כשניים וחצי סנטימטרים בממוצע.
נשיכת עכביש
בתוך הבית ניתן למצוא עכבישים ארסיים וגם כאלו שאינם ארסיים. במקומות צרים וחשוכים כמו ארונות, מתחת לספות ובסדרים צרים. כיום ידוע רק על שלושים מיני עכבישים שונים אשר מסוכנים לאדם אך אין הדבר אומר כי נשיכה מעכביש שאינו ארסי תהיה נעימה. בנשיכה של עכביש לא ארסי יכולה להופיע אדמומיות ואפילו נפיחות קלה באזור הנשיכה.
במקרה זה נשיכת עכביש, בין שמדובר בעכביש ארסי או לא מומלץ לפנות לקבלת טיפול רפואי כאשר אזור הנשיכה מאדים, מתנפח או גורם לכאבים ותחושת צריבה. כיום, עדיין לא קיימת דרך חד משמעית לזיהוי עכביש כעכביש ארסי. הדרך היחידה לזיהוי עכביש כעכביש ארסי במקרה של נשיכה היא בדיקה במגדיר עכבישים או להסתייע במומחה. מומלץ לפנות לקבלת טיפול רפואי גם במידה ולא ניתן למצוא את העכביש או שלא ניתן לזהותו.
מומלץ להזמין מדביר פעם בשנה על מנת להדביר את אוכלוסיית העכבישים בבית ובסביבתו ולהסיר את האיום.
אולי יעניין אתכם לקרוא גם על: