עקרב הוא בעל חיים חסר חלויות הנכלל תחת סדרת העקרבאים. בסדרה זו נכללים כאלפיים פריטים שונים אשר מאופיינים בשמונה רגליים, צבתות , מבנה גוף בעל בטן קדמית רחבה ובטן אחורית צרה ומאורכת המעניקה לו את מראהו הייחודי.
קבוצת העקרבים מונה כיום כאלפיים מינים בכל ברחבי העולם אותם ניתן למצוא בשטחים חוליים, מחילות, נקיקי סלע ואפילו מתחת לאבנים. רובם, אינם מסוכנים לאדם אך ישנם סוגים שונים של עקרבים ארסיים המסוכנים לאדם כאשר בארץ ניתן למצוא חמישה סוגים של עקרבים ארסיים ביניהם עקב צהוב ועקרב שחור.
מבנה גופו של עקרב (Scorpion)
עקרבים (Scorpions) מאופיינים במבנה גוף ייחודי ואחיד התקף לכלל הפרטים בסדרה. גופו מחולק לשלושה חלקים; ראש וחזה המאוחים יחדיו , בטן קדמית ובטן אחורית. מרבית מאיבריו הפנימיים ממוקמים בבטן הקדמית. עיניו נמצאות ביחידת הראש-חזה. אל הבטן הקדמית מחוברים שמונה רגליים כאשר גודלן משתנה בין סוגי העקרבים השונים. אל יחידת הראש חזה מחוברים זוג צבתות קשיחות המשמות את העקרב לציד לאכילה, רבייה ולעיתים לתנועה
תזונת עקרב
החרקים ניזונים מחרקים שונים ופרוקי רגליים קטנים כאשר העקרבים הגדולים יותר יוכלו לטרוף גם זוחלים קטנים. גם בגידול הביתי שלהם יש צורך להאכיל אותם בתזונה מגוונת המונה צרצרים , תיקנים זחלים של חיפושיות קמח. כאשר מדובר בפרטים בוגרים הן יאכלו לרוב אחת לכמה ימים אך צאצאים ידרשו האכלה כמה פעמים ביום.
העקרב יוצא לרוב לציד לילי בו הוא פוגש בטרף. בשלב זה יתקרב אל טרפו באופן איטי במיוחד וינסה תחילה ללכוד אותו בעזרת צבתותיו הקשיחות. במידת הצורך יעקוץ העקרב את טרפו ויחדיר לגופו ארס רב עד שזה יאבד את ההכרה או ימות. לאחר מכן יאכל העקרב את הטרף ויחזור למקום מחבואו.
רביית עקרבים
תקופת הרבייה של העקרבים בישראל נעה בין חודש מאי לחודש ספטמבר. בתקופה זו הזכר יוצא לרוב לציד ליל בו הוא פוגש בנקבה. כאשר יתקל העקרב בנקבת עקרב בוגרת הוא ירעיד את גופו באופן קצוב על מנת להזדהות מולה כזכר. מינים שונים אף ישמיעו קולות שונים ואף סובבים סביב הנקבה. במידה והנקבה מעוניינת בזיווג היא תישאר ללא תנועה, שכן כל תנועה תתפרש על ידי הזכר כדחייה. הזכר מתקרב אל הנקבה ונוגע בה ולאחר מכן הם יוצאים לטיול שאינו קצוב בזמן. בסיום הטיול פונים העקרבים אל משטח עשוי אבן , הזכר מתרחק מעט ומרים את צבתות הנקב כך ששניהם מתרוממים , בשלב זה נפתחים פתחי המין של העקרבים ומתחיל תהליך ההזדווגות אשר בסיומו הזכר בורח מהמקום.
בניגוד לשאר בעלי החיים הנכללים תחת מחלקת העכישניים העקרבים מולידים ולדות חיות במקום ביצים. לאחר לידתם העקרבים הצעירים מטפסים על גבה של אימם והיא נוסעת אותם ממקום למרום. האם נושאת את צאצאיה עד לשלב בו ישילו לראשונה את עור גופם ויוכלו לשרוד לבד.
עקרבים ארסיים בישראל
בארץ ניתן למצוא כ-21 סוגי עקרבים כאשר רק חמישה מהם ארסיים ומהווים סכנה לאדם. למרות נתון זה מומלץ תמיד להיזהר מהם בכל שלב למען הסר ספק. העקרבים המסוכנים הנפוצים בארץ הם; עקרב צהוב אותו ניתן למצוא בכל האזורים בארץ. קטלן עם זנב הנפוץ באותם האזור כמו עקרב צהוב, קטלן דו גני אשר נפוץ במרכז הארץ ודרומה, עקרב שחור אשר מסוכן פחות מזנים הקודמים וקטלן דרומי אשר אינו נפוץ באופן נרחב בארץ ולרוב נמצא בסיני .
עקיצת עקרב
העצה הטובה ביותר בנוגע לעקיצת עקרב היא הימנעות. בחודשי הקיץ מומלץ לא ללכת עם רגליים יחפות ולבדוק נעלים ושקי שינה לפני הכניסה אליהם במידה ומדובר בשינה בשטח. מומלץ ללמוד על עקרבים נחשים ושאר בעלי חיים ארסיים בהם תוכלו להיתקל בטיול עוד לפני היציאה לשטח.
במקרה של עקיצה, יחוש הנפגע בכאבים חזקים באזור העקיצה בתוספת נפיחות ואודם. במקרים מסוים תחול עלייה משמעותית בקצב הלב והנפגע יחל להזיע ולהקיא. במקרה של עקיצת עקרב יש לפנות מיד לקבלת טיפול רפואי ולקבע את האיבר הנעקץ.
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם לקרוא:
הדברה ירוקה
גידול חרקים