צבים (Turtles) הם סדרה של זוחלים המונה כמאתיים וחמישים מינים. צבים חיים במים מתוקים, בים וביבשה וגודלם נע בין שמונה סנטימטר לשני מטרים. לצבים שריון נוקשה על גבם וגחונם ומצויים בו פתחים לרגליים, לראש ולזנב. בעת סכנה חלקם מסוגלים להכניס את ראשם ורגליהם לתוך השריון על מנת להתגונן.
לסתות הצב מכוסות בחומר קרני קשה, ללא שיניים. מזונם של הצבים הוא צמחי לרוב אך ישנם גם צבים הניזונים משבולים, פגרי חרקים וחתיכות בשר. מזונם של צבי הים מורכב בעיקר מאצות אך גם ממדוזות ואף מדגים.
רביית כל מיני הצבים נעשית בישבה. הנקבה מטילה את הביצים ביבשה בתוך גומחה שחפרה בחול ולאחר ההמלטה היא נוטשת אותם. כעבור מספר שבועות הצאצאים בוקעים מהביצים ומתחילים את חייהם. אחוז גבוה מצאצאי הצבים אינו מצליח לשרוד את היום הראשון לאחר הבקיעה מהביצה ולעיתים אפילו הביצים עצמן נטרפות על ידי זאבים ושועלים אשר מריחים את הביצים, חופרים בקרקע ואוכלים אותן. מי מהצאצאים אשר יצליח לשרוד את ימיו הראשונים יזכה בתוחלת חיים מין הארוכות בטבע אשר יכולה להגיע עד למאה ושמונים שנים.
הצב הוא אחד מבעלי החיים המופיעים ברשימת החיות המוגנות בחוק חיות הבר בישראל. אסור לגדלו בבתים, חצרות או גינות וזאת משום שהוא נחשב כמעביר חיידק הסלמונלה ומופיע כחיה בסכנת הכחדה בישראל. אחת מהסיבות הראשונות להיעלמות אוכלוסיית הצבים מישראל היא איסוף מסיבי שלהם מהטבע לגידול כחיית מחמד.
עשרות אלפי צבים חיים בפינות חי ובגינות וזאת משום שהטיפול בצב הוא מועט ביותר. זוהי חיה סתגלנית אשר שורדת גם בתנאים קשים. לפיכך הצב נמצא בסכנת הכחדה עקב גורמים שונים הנגרמים עקב פעולות האדם.
מיני צבים בישראל (Testudines)
ברחבי ארץ ישראל ישנם כתשעה מיני צבים אשר ביניהם צבי ים, צבי ביצות, צבים רכים וצבי יבשה.
צב יבשה מצוי (Testudo graeca terrestris)
צב יבשה מצוי שייך למשפחה הצבים היבשתיים המונה כארבעים מינים. צב היבשה המצוי הוא המוכר ביותר מבין הצבים בישראל. הוא שוכן כמעט בכל חלקי הארץ בקרבת ישובים באזורי סלעים וצמחייה. בחורף צב היבשה המצוי מתחפר בקרקע וישן שם חודשים ארוכים. בסוף החורף מגיח הצב מחוץ למחילתו אל עונת הרבייה שלו. תזונתו העיקרית מורכבת מצמחים אך לעיתים גם יטרוף שלשולים וחלזונות וייתכן כי יאכל גם פגרים.
צב יבשה מדברי (Ttestudo kleinmanni)
צב יבשה מדברי שייך למשפחת הצבים היבשתיים. צב היבשה המדברי נפוץ באזור מצרים, סיני והנגב. מדובר בצב קטן ממדים בצבע חום בהיר המתאים לאזורי החולות בהם הם גדל. צב היבשה המדברי פעיל בעיקר בחורף ובאביב במהלך שעות היום ואילו בקיץ כמעט ואינו פעיל כלל. תזונתו העיקרית מורכבת מעלים, פרחים, ניצנים ופירות. לעיתים הוא גם אוכל שבלולים קטנים ופגרי חרקים.
צב ביצה מצוי (Mauremys caspica)
צב ביצה מצוי שייך למשחת הצבים הביצתיים. תפוצתו רחבה מעט מזו של צב היבשה המצוי. משקלו יכול להגיע לשני קילוגרם. אורך שריונו מגיע עד כעשרים ושלושה סנטימטר והוא שטוח יחסית ומצופה לוחות קרניים. ראשו חלק ועטוי כיסוי קרניי שאינו מחולק למגינים.
רגליו, צאוור וזנבו ארוכים יחסית. צב הביצה המצוי זריז יותר מצב היבשה. אצבעותיו מצוידות בטפרים ארוכים וחדים ומאוחות בקרומי שחייה. צב הביצה המצוי נעזר בשני זוגות רגליו על מנת לשחות. תזונתו העיקרית מורכבת מצמחי מים, אצות, חסרי חוליות, חולייתנים קטנים ואף פגרים.
צב רך (Trionychoidea)
צב רך שייך למשפחת צבי המים המתוקים. צבעים רכים ניתן למצוא בכמה נחלים כאשר רובם נשפכים לים התיכון ובינהם נחל אלכסנדר , נחל הקישון ונחל הקישון. הצבעים נחשבים כאוכלי כל ובחורף כמעט אינם צדים אלא מתחפרים בקרקע על מנת לשמוע על חום גופם שאינו נשמר קבוע כל העת.
מיני צבים נוספים מהעולם
בעולם ישנם מיני צבים רבים כאשר הנפוצים ביותר הינם צבי יבשה דורבניים, צבי אליגטור.
צב יבשה דורבני (Geochelone sulcata)
צב יבשה דורבני המכונה גם צב יבשה סודני הוא השלישי בגודלו בעולם. ביכולתו להגיע לאורך של כמאה עשרים וחמש סנטימטר ולמשקל של כמאה וחמישה עשר קילוגרם. שמו ניתן לו הודות ללוחיות שריונו אשר בולטות בצורת דורבנים.
צבעו הכללי הוא חום צהבהב עם קווים כללים בצבע חום כהה אשר במהלך השנים ובבגרותו הופכים לשחורים. צב היבשה הדורבני חי באזוריים מדבריים כמעט בכל יבשת אפריקה מלוב בצפון דרך סודאן, צ’אד וקמרון במרכז היבשת ועד נמיביה ודרום היבשת. תזונתו העיקרית מורכבת ממגוון צמחים והוא אינו בורר בין צמח, ירק או פרח.
צב אליגטור (Chelydra)
צב אליגטור הינו צב ממשפחת הצבים הנשכניים אשר נפוץ בחצי כדור הארץ המערבי. צב האליגטור מאופיין בשריון גב גרמי כולו ושריון גחון מצומצם. הוא מבלה את רוב זמנו ברביצה על קרקעית מים רדודים אשר רק הנחיריים והעיניים בולטים מעל פני הים, כמו כן צב האליגטור מאופיין בלסתות חזקות ואופי תוקפני.
אולי יעניין אתכם לקרוא על:
אקווריום לצב