צב רך
צב רך (trionyx triunguis) הוא זוחל במשפחת הצבים מסדרת הצבים הרכים אשר נפוץ ביבשת אפריקה ובאגן הים התיכון וכולל את מדינת ישראל. בשונה משאר הצבים, לצב הרך אין שריון שמגן עליו אלא מעטה עור רך וגמיש וכאן שמו. סביבת המחייה העיקרית של הצב הרך היא במקורות מים מתוקים ונחלים. בישראל ניתן למצוא את הצב רך בנחל אלכסנדר, נחל נעמן, נחל קישון ובאזורי עמק החולה.
מבנה גופו של צב רך
אורך גופו יכול להגיע עד למטר וחצי ומשקלו עד לחמישים קילוגרמים. צבע גופם של מיני הצבים הרכים משתנה בהתאם לסביבת המחייה שלהם. אך, צבעם העיקרי הוא ירוק כהה בעל נקודות קטנות ובהירות. לצבים אלו אין למעשה שריון כשל יתר הצבים אלא מעטה חיצוני מעור רך וגמיש המאפשר להם לנוע בקלות ובזריזות במים ובבוץ. צווארם ארוך יחסית ואפם מזכיר בצורתו שנורקל מה שמאפשר להם לנשום כאשר גופם מונח על הקרקעית ורק קצה ראשם מבצבץ מעל לפני המים. בין שלושתם הטפרים שעל כפות רגליהם ישנו קרום התורם ליכולת השחייה המהירה שלהם. לסתותיהם חזקות במיוחד ומקלות על תהליך הצייד והלעיסה. צבים אלו, כיתר בעלי החיים במחלקת הזוחלים הם בעלי דם קר ולכן עיקר פעילותם מתרחשת בהתאם לתנאי האקלים, הם פעילים בעיקר בחודשי הקיץ החמים.
תזונתו של צב רך
הצב הרך הינו טורף ולמעשה אוכל כל. הוא ניזון בעיקר מדגים, סרטנים, תולעים וזוחלים ואף יונקים קטנים ופגרים. תהליך האכילה שלהם מתבצע אך ורק מתחת לפני המים משום שמבנה גופם ומערכת הנשימה והעיכול שלהם לא מאפשרים אכילה ובליעת מזון על היבשה. הציד של הצבים הרכים מתבצע בשתי דרכים שונות, בראשונה רודפים הצבים בשחייה אחרי טרפם ובשנייה הם עורבים לו ומזנקים עליו במהירות.
רביית צבים רכים
עונת הרבייה של הצב הרך מתחילה עם בואו של האביב ונמשכת גם חודשים בודדים לאחר מועד זה. בחודשים מאי ויוני מתרחשת הטלת הביצים בתוך גומחה על גדות הנחל, שנחפרת על ידי הנקבה. בכל הטלה מטילה הנקבה בין עשרים לשלושים ביצים הבוקעות לאחר חודשיים. מיד לאחר בקיעת הצאצאים מן הביצים הם מוצאים את דרכם אל המים במהירות ושם מתחילים את תהליך התפתחותם ללא ליווי של הוריהם, זאת משום שמיד בתום תהליך ההטלה עוזבת הנקבה את הקן בו נמצאות הביצים, חוזרת אל המים וממשיכה באורח חייה הרגיל.
הצב בישראל
בעבר היו הצבים הרכים נפוצים ברבים מנחלי ישראל הנשפכים אל מימי הים התיכון. בעקבות זיהום הולך וגדל בנחלים נכחדו מרבית הצבים. כיום נמצאים בישראל מספר מועט מאוד של צבים בטבע ונעשים מאמצים גדולים של רשות הטבע והגנים על מנת להבטיח ולהגדיל מחדש את אוכלוסיית
הצבים הרכים בנחלי ישראל. אחת מן הפעולות שנעשו על ידי רשות הטבע והגנים היא איסוף של
ביצי הצבים הרכים מגדות הנחלים והאגמים והעברתם למקום מבטחים אשר נבנה באופן מלאכותי ומדמה את סביבתם במיוחד לשם פעולה זו. לאחר שבוקעים הצאצאים מן הביצים והגיעו לראשית בגרותם, מוחזרים הצבים לאזורי המחייה והסביבה הטבעית שלהם בנחל ארץ ישראל על מנת
להמשיך לגדול, להתפתח ועל ידי כך להגדיל ולהציל את אוכלוסיית הצבים הרכים בישראל.
אולי יעניין אתכם גם: