צפרדע (Frog) היא סוג של דו-חיים ממשפחת הצפרדעיים המשתייך למשפחת חסרי הזנב. ידוע כיום על כמאתיים וחמישים מיני צפרדעים, אך, בארץ נפוץ רק מין אחד והוא צפרדע הנחלים המאופיין בצבע כחול-ירוק ושחר.
סביבת גידול צפרדעים
צפרדע תבחר תמיד בסביבת גידול לחה ותעדיף מקום הקרוב אל מקור מים מתוקים כמו נחל או אגם. הצפרדע תבחר בסביבת גידול שכזו בשל העובדה שהיא תעדיף לבלות את מרבית זמנה במים.
מבנה גופה הייחודי אשר נעדרים ממנו זנב וצוואר מקל על הצפרדע בהתניידותה במים ומאפשר לה לנוע בחופשיות בסביבה מימית. בנוסף למבנה גובה הייחודי ישנם קרומים בין חמשת אצבעות רגליים בכדי לשפר עוד יותר את תנועתה במים.
מבנה גופם של
מבנה ראשה של הצפרדע מעט מחודד והוא כולל זוג עיניים גדולות ובולטות. הצפרדע מתהדרת בזוג רגליים אחוריות שריריות במיוחד המסייעות לה בעת שחיה או ניתור. במרבית המקרים, גופה של הצפרדע יהיה חלק יחסית ויופיע בצבעים אפור, חום וירוק המסייעים לצפרדע להסוות את עצמה בשעת ציד. במינים שונים תיתכן הופעתם של כתמים בצבעים שונים על גופה של הצפרדע.
תזונת צפרדעים – קרפדות
תזונתם בטבע מתבססת על דגיגים, ביצי דגים וחרקים קטנים. תפיסת הטרף תתבצע באמצעות שיני הצפרדע ולעתים היא אף תזנק עליו במידה והיא תעריך שהוא בר השגה. ישנם מיני צפרדעים שונים בהם הפה כולו ישתרבב החוצה מראש הצפרדע כדי לתפוס את המזון.
רביית צפרדעים
אצל הצפרדעים הפריית הביציות היא חיצונית ומתרחשת במים לאחר שהנקבה השריצה את הביציות בסביבת הגידול. ההשרצה תתבצע לרוב באביב ובקיץ. לאחר שהזכר הפרה את הביציות יפתח ראשון של צפרדע בעל זנב קטן . הראשון יעבור גלגול ויהפוך לצפרדע בעל רגליים ומשם לצפרדע צעירה כזו הנושמת חמצן מריאותיה ולא מזימים בדומה לראשונים של צפרדעים בתחילת הגלגול.
סוגי צפרדעים
בארץ ישנה טעות רווחת בקשר לצפרדע המצויה בארץ. רבים חושבים כי קיימת צפרדע אילנית המופיעה בצבע ירוק והיא בעלת רגליים דקות יותר מהצפרדע הרגילה. אומנם, מדובר בבעל חיים בעל דמיון רב לצפרדע אך לא מדובר בצפרדע כלל וכלל. מדובר למעשה בסוג של בעל חיים מסוג דו-חיים ממשפחת האילנתיים הנקרא אילנית.
צפרדע ירוקה הוא מינוח השגור בפי רבים ולמעשה אינו משתייך לסוג ספציפי של צפרדע. במרבית המקרים כאשר יעלה הביטוי צפרדע ירוקה תהיה הכוונה למעשה לצפרדע אגם אשר מוכרת גם בשמות צפרדע המים הנפוצה. הביטוי צפרדע ירוקה מגיע כמובן מצבע עורה של הצפרדע ולעיתים גם צפרדע האילנית בה דנו בפסקה הקודמת נכללת תחת כינוי זה.
צפרדעים בישראל מסוכנות לאדם?
מרבית מיני הצפרדעים אינן מזיקות לאדם כלל וחלקן אף מחסלות מזיקים שונים אך ישנה משפחת צפרדעיים אחת ממנה בהחלט מומלץ להיזהר. הכוונה היא למשפחת הצפרדעים הארסיות המוכרת בשמה המדעי כדנדרובייטים. (אינם בישראל)
משפחה זו היא למעשה משפחה בסדרת חסרי הזנב הכוללת כמאתיים ועשרים פריטים אשר עוטים על עורם צבעי אזהרה כמו אדום צהוב וכחול בשילוב עם הצבע שחור. צבעי אזהרה אלו באים להזהיר תוקפים פוטנציאלים כי התקיפה אינה מומלצת.
מנגנון ההגנה של הצפרדעים הארסיות כולל אלקלואידים רעילים במטרה לפגוע או להרחיק טורף או בתוקף הפוטנציאלי. אומנם, נמצאו כמאה סוגי רעלים שונים על גופם של הצפרדעים אך מרבית הצפרדעים אינן מסוכנות לאדם.
בארץ דו חיים הנחשבים לרעילים ויכולים לפגוע ולגרום לתסמינים אצל בני האדם הינם בעיקר סלמנדרות המצויות ברחבי המדינה, לכן לאחר מגע עם סלמנדרות, צפרדעים או קרפדות מומלץ לשטוף היטב ידיים ולא להכניסם לעיניים, לפה או לנגוע בפצעים פתוחים.
אולי יעניין אתכם לקרוא גם על: