תולעי משי (Silkworms) הם למעשה סוג של עש בעל מחזור חיים של ארבעה שלבים; ביצה, זחל, גולם ולבסוף כאשר מגיע לבגרות הופך הגולם לפרפר. שמם של תולעי המשי ניתן להם משום שהזחל טווה את הפקעת לשלב הגולם מסיב משי העשוי חלבון. תפוצתם של תולעי המשי מקורה בצפון סין אך כיום לא ניתן למצוא אותם בטבע.
מחזור החיים של תולעי משי
הטלת ביציהם של תולעי משי (Bomoyx mori) מתרחשת לקראת סופו של חודש יוני ועד תחילתו של חודש יולי. בכל הטלה מטילה הנקבה בין מאתיים לארבע מאות ביצים. מיד בתום ההטלה מתחילה התפתחותם של הזחלים בתוך הביצה למשך שלושה עד ארבעה ימים. בתום תהליך ההתפתחות, נכנסות הביצים לתרדמת של כתשעה עד עשרה חודשים, כלומר עד לחודש מרץ. בחודש מרץ חלה התחממות ועליה בטמפרטורות והדבר מעודד את הזחלים לבקוע מהביצים.
זחלי טוואי המשי – תהליך הבקיעה
כאשר הזחלים בוקעים מהביצים צבע גופם שחור ושיערות קטנות מכסות כמעט את כל גופם. תולעי המשי ניזונות מעלי עצי תות שדה ומרגע בקיעתם מן הביצה הם למעשה לא מפסיקים לאכול. כעבור עשרה ימים משתנה צבע גופם והופך ללבן. מכיוון שגופם מכוסה כיטין, חומר שאינו יכול להימתח בהתאם לגדילת גופם, הזחלים משילים את עורם כארבע פעמים במשך תקופת גדילתם.
כעבור עשרה ימים מתום ההשלה הרביעית והאחרונה למעשה, מפסיקים הזחלים לאכול, צבע עורם מתבהר והם מרוקנים את כל תכולת המעיים שלהם. פעולה זו מסמלת על כך שבקרוב יחל הזחל לטוות את פקעת הגולם, פקעת זו נטווה מחוטי משי המיוצרים בבלוטות מיוחדות בגוף הזחל ועוברים מספר ימים עד הפיכתו של הזחל לגולם.
הפיכת זחל לגולם
הגולם נשאר במקומו מבלי לזוז ובמשך שמונה עד עשרה ימים הוא עובר התפתחות והופך לפרפר שיבקע מתוך הגולם. לפרפר לוקח מספר דקות בודדות לבקוע מן הגולם, הוא עושה זאת על ידי הפרשת נוזל שממיס את פקעת הגולם הקשה ודרך חור קטן שנוצר הוא מוצא את דרכו החוצה.
בקיעת פרפר מן הגולם
לפרפר שבוקע מן הגולם אין איברי תזונה משום שאלו מתנוונים בתהליך ההתפתחות שעובר הגולם בהפיכתו לפרפר והוא מתקיים ממזון שאגר בגופו בהיותו זחל, כמות זו של מזון מספיקה לפרפר על מת להתקיים לתקופה של ארבעה עשר יום אם כי לרוב הוא מת לאחר חמישה עד עשרה ימים בממוצע מרגע הבקיעה מהגולם.
גידול תולעי משי בקרטון או בתוך ערכת גידול תולעי משי
גידול תולעי משי אינו דורש התעסקות רבה וניתן לעשות זאת בקלות רבה. ניתן למצוא תולעי משי למכירה בחנויות מתמחות או בטבע .
על מנת לגדל תולעי משי יש צורך בקופסת קרטון או פלסטיק (ניתן לקנות ערכה לגידול תולעים) באורך של כעשרים עד שלושים סנטימטרים, ברוחב של עשרה עד חמישה עשר סנטימטר ובגובה של כעשרה סנטימטר. ניתן להשתמש בקופסא גדולה יותר אך לרוב אין צורך. את תחתית הקופסא מרפדים בעלי עץ תות.
כאשר מכניסים עלי תות חדשים אין צורך להוציא את הישנים והיבשים מהקופסא, הזחלים יבדילו מיד בעלים החדשים וייגשו לאכול מהם, לאחר שהם יתחילו לאכול מן העלים הטריים ניתן להוציא את העלים היבשים. משום שהזחלים אוכלים ללא הפסקה, חשוב לוודא, , שתמיד תהיה אספקה טרייה של עלי תות בקופסא.
לאחר זמן מה הזחלים יחלו בתליך טווית חוטי המשי והכנת הגולם, מומלץ לא לגעת בחוטי המשי ובגולם על מנת לא להפריע לזחלים במלאכתם ולגרום לשיבוש בתהליך. לאחר מכן יבקעו הפרפרים מן הגולם ויזדווגו ביניהם. בשלב זה רצוי להניח על תחתית הקופסא דף לבן שעליו תטיל הנקבה את הביצים. כאשר הנקבה מטילה את הביצים צבעם לבן אך לאחר מספר ימים צבעם יהפוך לאפור.
בשלב זה מרימים את הדף כשהביצים עליו, מעבירים לקופסת פלסטיק ומכניסים למקרר, בחודש מרץ, כשאר חלה התחממות במזג האוויר מוציאים את הביצים ומניחים שום בקופסא המרופדת בעלי תות טריים. הביצים יבקעו ומחזור החיים יחל מחדש. באופן שכזה ניתן למעשה לגדל תולעי משי זמן רב מאד.
מאמרים נוספים לקריאה:
גידול חרקים